Κάρμα, Υγεία και Θεραπεία

Κάρμα, Υγεία και Θεραπεία

Έρχεται καιρός για τους περισσότερους από εμάς στη ζωή όπου θα αναγκαστούμε να αντιμετωπίσουμε θέματα υγείας. Ναι, ακόμη και εμείς που ασχολούμαστε με την εναλλακτική θεραπεία, διδασκαλία γιόγκα, και ούτω καθεξής.

Όσο γεμάτη και δημιουργική και να ήταν μέχρι τώρα η ζωή μου, η κούραση και η υπερκόπωση με γονατίζουν πάντα στο τέλος ενός μεγάλου εγχειρήματος. Μια τέτοια περίοδος κρίσης ακολούθησε την ολοκλήρωση ενός μεγάλου ονείρου, τη δημιουργία ενός κέντρου γιόγκα και διαλογισμού στη φύση της Μάνης.

Μας είχε πάρει χρόνια σκληρής δουλειάς και άγχους με τον σύζυγο μου με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζω έντονους μυϊκούς πόνους και κούραση αυτό το φθινόπωρο. Έτσι βρέθηκα να αποζητώ τη θεραπεία σε μια μικρή Αγιουρβεδική κλινική στην Καρνάτακα της δυτικής Ινδίας.

Παρατηρώ για μια ακόμη φορά ότι η κατάσταση της υγείας έχει ως κύριες συνιστώσες τις συνήθειες και το κάρμα μας. Για μένα η ίδια δημιουργική φωτιά και επιμονή συμπίπτουν με τους παράγοντες που με φέρνουν σε κατάσταση υπερκόπωσης/burn out!

Η αναδόμηση της υγείας μας συνήθως απαιτεί ριζικές αλλαγές στην προσωπικότητα μας, κάτι που το ΕΓΩ μας σίγουρα θα πολεμήσει. Διότι η αλυσίδα των συνηθειών μας έχουν να κάνουν με την αίσθηση αυτού που έχουμε μάθει να κάνουμε και να είμαστε στη ζωή. Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να ψάξουν βαθιά και να επιχειρήσουν ριζική αλλαγή.

Κρύβονται πίσω από τις συνήθειες τους, γίνονται άκαμπτοι, και γερνούν με διάφορους πόνους, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Η αποκατάσταση της ενέργειας, ηρεμίας και υγείας μας απαιτούν μια τεράστια πρόθεση από μέρους μας να συνδεθούμε με την αλήθεια στο βάθος της ύπαρξης μας, καθώς και την πίστη ότι μπορούμε πάντα να αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Και για να δούμε την εικόνα ξεκάθαρα, μπορούμε να κοιτάξουμε βαθύτερα πόσο αλληλένδετα είναι το Κάρμα με την Ίαση. Μπορεί η κάθε ασθένεια και τραύμα να έχουν πολύ διαφορετικά αίτια από άνθρωπο σε άνθρωπο και από ασθένεια σε ασθένεια, αλλά όλα τα προβλήματα υγείας είναι η έκφραση μιας ενεργειακής δυσ-αρμονίας στα διαφορετικά επίπεδα της ύπαρξης μας.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή θεωρία της Γιόγκα, η ύπαρξή μας συνιστάται από 5 επίπεδα ή Κόσας:

1ο επίπεδο/Κόσα είναι το φυσικό χονδροειδές επίπεδο, το σώμα της τροφής -μύες, οστά, τένοντες, σύνδεσμοι κ.λπ.

Το 2ο Κόσα είναι το ενεργειακό, στενά συνυφασμένο με την αναπνοή.

Το 3ο Κόσα είναι το νοητικό/συναισθηματικό Κόσα.

Το 4ο Κόσα είναι το επίπεδο της βαθύτερης γνώσης, σοφίας, και το υποσυνείδητο.

Το 5ο Κόσα είναι το πνευματικό ή ευδαιμονικό σώμα.

Η Αγιουρβέδα αναγνωρίζει άλλα δύο πιο λεπτοφυή επίπεδα ιστού/dhathu. Το 7ο ονομάζεται Ojas και αντιστοιχεί στην ενέργεια του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η δυσαρμονία εκδηλώνεται πρώτα σε ένα βαθύτερο επίπεδο σκέψης, συναισθήματος ή εσωτερικής τάσης ως ανάλογη δόνηση και εμφανίζεται στο εξωτερικό σωματικό επίπεδο αφού συγκεντρωθεί και παγιωθεί βαθύτερα, για παράδειγμα στο νοητικό επίπεδο. Στάσιμη ροή συνεπάγεται στάσιμη ενέργεια και άρα λιμνάζουσα ζωτική δύναμη: ΑΣΘΕΝΕΙΑ.

Το Κάρμα παίζει τον πιο μεγάλο ρόλο στη ζωή και την υγεία, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολα αντιληπτό. Ας κοιτάξουμε ένα παράδειγμα.

Ας πούμε ότι έχουμε κολλήσει σε μια αρνητική σχέση, ίσως έναν έρωτα που άρχισε όμορφα και κατέληξε να μας ταλαιπωρεί. Σε πρώτο επίπεδο γιατί ριχτήκαμε σε αυτή τη σχέση; Προφανώς η διαίσθησά μας κάτι μας είχε επικοινωνήσει, αλλά εμείς αγνοήσαμε τα σινιάλα, επειδή ένα κάρμα από το παρελθόν δημιούργησε μια ακαταμάχητη μαγνητική έλξη. Αργά ή γρήγορα τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν, το βαθύτερο κάρμα αρχίζει και εκφράζεται -μαζί και το δράμα της υπόθεσης, κάνοντας το νου να κολλάει σε καταστάσεις θυμού, ζήλιας, δυσαρέσκειας.

Φυλακιζόμαστε σε μια αρνητική συναισθηματική κατάσταση και δόνηση. Αργά η γρήγορα το σώμα μας θα εκφράσει όλην αυτή την ένταση με αισθήματα πονοκεφάλου, μυϊκούς πόνους, σφίξιμο στο στομάχι. Το ράγισμα της καρδιάς είναι αναπόφευκτο και συχνά όχι μόνο μεταφορικό.

Ο πόνος και η ανάγκη να νιώσουμε καλά, μας σπρώχνουν προς τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε, και αντιλαμβανόμαστε ότι το οποιοδήποτε κώλυμα και ψευδαίσθηση που είχαμε και έχουμε μας έχει βγάλει από την ευθυγράμμισή μας.

Χάνοντας την αρμονική εσωτερική ευθυγράμμιση, χάνουμε την ψυχική και σωματική μας ισορροπία, και φυσικά την υγεία μας. Η αίσθηση του πόνου λοιπόν, στην ουσία μπορεί να είναι χρήσιμη. Μας σπρώχνει, ενάντια στην αδράνεια του ΕΓΩ, να ξαναβρούμε την καθαρότητα του νου και της ψυχής μας, με άλλα λόγια την εναρμόνιση όλων των επιπέδων της ύπαρξης μας: τόσο του σωματικού, όσο και του νοητικού, του ψυχολογικού και του πνευματικού επιπέδου.

Αυτό αντιλαμβάνομαι με κάθε αδιαθεσία. Ίσως να συμβαίνει και σ' εσάς. Τότε είναι που κοιτάζουμε βαθιά μέσα μας και προσπαθούμε να συνδεθούμε με την βαθύτερη, πραγματικά σωτήρια αλήθεια. Εγώ αυτόματα αποζητώ βαθιά έμπνευση και σύνδεση με πνευματικούς δρόμους και δασκάλους, ενώ θυμάμαι τον Βουδιστή συγγραφέα και δάσκαλο διαλογισμού, Reginald Ray, που αναφέρει στο βιβλίο του, "Touching Enlightement", ότι ο σωματικός πόνος ή αρρώστια είναι unresolved karma, απομεινάρια από κάποιο ανεπεξέργαστο κάρμα στη ζωή μας.

Ούσα στην Ινδία και ειδικά σε ένα μικρό, ιδιαίτερα πνευματικό χωριό, διαισθάνομαι ότι η βοήθεια του γιατρού ή του θεραπευτή είναι σημαντική για την διάγνωση και θεραπεία, και είμαι ευγνώμων για τη στήριξη που μου παρέχεται με τόση καλοσύνη και σοφία από τον Αγιουρβεδικό γιατρό μας. Όμως παράλληλα συνειδητοποιώ, ότι η δύναμη της ίασης και ολοκλήρωσης στο βάθος όχι μόνο είναι στα χέρια μας: είναι μοναδικά δική μας ευθύνη.

Ίσως χρειάζεται να αρχίσουμε με το να το εκφράζουμε αυτό που ξέρουμε ότι θέλουμε και μας αξίζει ξεκάθαρα: "Θέλω να είμαι δυνατός ή/και υγιής και πάλι, και θα διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις σε αυτόν το σκοπό της αναδόμησης της υπέρτατης ευεξίας στην οποία μπορώ να φτάσω μέσα από αυτό το σώμα την συγκεκριμένη στιγμή."

Έτσι ξεκαθαρίζει μπροστά μας και μέσα μας η εικόνα του θέματος της υγείας μας, και ο δρόμος προς την ολική αποκατάσταση και ίαση. Κοιτάζοντας ήρεμα, με ψυχραιμία, και υπομονή τους πόνους/ενοχλήσεις μας, και δοκιμάζοντας την Μάντρα: «Θέλω να είμαι δυνατή/ος, και υγιής. Μπορώ, μου αξίζει, και το οφείλω στον εαυτό και τη ζωή την οποία έχω έλθει να εκπληρώσω.»

Βιβή Λέτσου, Yoga & Pilates Teacher

18/01/2018